De Friekens brouwerij

Lekker bier, met liefde gebrouwen. Friekens focust niet op hoge alcoholpercentages of buitenissig gebruik van vreemd fruit, maar op natuurlijke ingrediënten en pure smaak. Friekens brouwt met uitsluitend de beste mout, gerst en/of tarwe, hop, gist en het onvolprezen Amsterdamse kraanwater bieren gebaseerd op traditionele recepten.

Vers en zuiver, met secundaire fermentatie op fles of fust. Dubbel, driemaal, soms vier keer(!) gehopt voor precies de juiste bitterheid en de smakelijkste aroma’s. En met zorg afgevuld op fles of fust, zodat het bier in optimale conditie bij de liefhebber over de tong gaat!

De Friekens brouwerij brouwt al jaren speciaalbieren op kleine schaal, aanvankelijk op de ADM en later in het gekraakte industriële complex Villa Friekens in Amsterdam Noord. Friekens geniet enige bekendheid in (sub-)culturele kringen als de huisbrouwer (en mede-organisator) van verschillende festivals op de ADM (o.a. Robodock) en het street art-festival Paint And Beer.

Biertuin Proost en de Friekens brouwerij

Tegenwoordig is de Friekens Brouwerij gevestigd op het stads­landbouw­project Noordoogst in Tuindorp Oostzaan, in een voormalige sportkantine met aangrenzende biertuin. Tegen de gevel staat, in een uitbundig verbouwde zeecontainer, het brouwhuis van Friekens. Binnen blinkt het roestvrijstaal van de moderne brouwinstallatie, waarmee de capaciteit van de brouwerij is vertienvoudigd.

Hier brouwt brouwer Sid Benson van uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zonder kunstmatige troep, op ambachtelijke wijze smakelijk Friekens bier, dat eveneens ter plekke op fust wordt afgevuld, of gebotteld, gelabeld en verpakt.