I.P.A. her‑merkt na protest boze hindoe

De ambachtelijke Amsterdamse Friekens Brouwerij introduceert met gepaste trots het nieuw ontworpen etiket van haar India Pale Ale.

Dit naar aanleiding van een persbericht dat ‘Hindu statesman’ Rajan Zed uit Reno, Nevada, Verenigde Staten, in mei 2019 deed uitgaan.

In dit persbericht stelt hij, onder de vlag van de ‘Universal Society of Hinduism’, dat de beeltenis van de godheid Ganesh op het bieretiket van Friekens’ I.P.A. hoogst ongepast is. Naar zijn mening is het in verband brengen van een godheid met een alcoholische versnapering ‘uiterst respectloos’ en bagatelliseert het de ‘enorm vereerde’ Ganesh. Hij wekt daarbij de indruk te spreken namens de ‘1,1 miljard gelovigen’ die het hindoeisme aanhangen.

Het persbericht werd opgepikt door de Amsterdamse krant Het Parool, die er een artikel aan wijdde op haar website, en de brouwerij om een reactie vroeg. Die liet daarop, bij monde van een geschrokken medewerkster, weten dat het niet de bedoeling was iemand te kwetsen, dat er een excuusbrief aan de organisatie zou komen en dat het etiket van de website zou worden verwijderd.

het oude etiket …

Op Friekens’ website werd het bier aangeprezen als een ‘goddelijk nectar’, een ‘welhaast bovenzinnelijke gewaarwording van intense smaakbeleving’ en ‘bier waar Ganesh, de sympathieke hindoe-godheid met de olifantenkop, in benevelde benevolentie op neerziet’. Op het etiket zoals getoond op de website werd Ganesh onherkenbaar gemaakt en de verwijzing in de tekst door zwarte blokken onleesbaar.

Rajan Zed maakte hiervan direct gewag in een triomfantelijk persbericht waarin hij het voorgaande in grote lijnen herhaalde, eraan toevoegend dat bedrijven hun ‘senior executives’ zouden moeten trainen op religieuze en culturele sensitiviteit.

… en het nieuwe

Friekens, met recht een micro-brouwerij (en dus) zonder een dergelijke management-structuur, had I.P.A. tot dan toe eenmalig gebrouwen. Pas nu keert het bier terug in het assortiment, met een nieuw etiket. Hierop prijkt weliswaar wederom een vetzak met een olifantenkop, maar dit is nadrukkelijk níet Ganesh.

Het bier evenwel is smakelijk als voorheen, en zal vast op de goedkeuring van elk Hoger Wezen, van welke religie ook, en al hun volgelingen, kunnen rekenen!

Bier van Friekens

N.A.P.

Normaal Amsterdams Pils

Pilsner | Alc. 5% Vol.

Dubbel gehopt pilsner, laaggistend op 12° C.

Meer over N.A.P.

Pils zoals pils altijd zou moeten smaken. Normáál pils, uit Amsterdam! Brutaal, met het hart op de tong, maar met een vrolijk, opgeruimd karakter. Licht, fruitig en hoppig, prettig gezelschap om aangenaam mee door te drinken!

Gebrouwen van Pilsner en München mout. Het wordt gehopt met Northern Brewer in de ketel en Simcoe en Mosaic in de draaikolk (’whirlpool’) en is laag­gistend op 12º C.

cadeau /
proef­verpakking
doos
fles4 flessen12 flessen
€ 2,25€ 9€ 25

A.P.A.

Amerikaanse Pale Ale

Pale Ale | Alc. 5,5% Vol.

Drie keer gehopte Pale Ale met Amerikaans gist en hop.

Meer over A.P.A.

Een boud bier dat het grote gebaar niet schuwt, type ruwe bolster, blanke pit. Luidkeels hoppig, schreeuwerig fris en breeduit bitter, een brouwsel dat Amerikaanse Pale Ale weer groots gaat maken! ’t Is geweldig.

Driedubbel gehopte blonde Pale Ale van Pilsner en München mout en Amerikaans gist­. In de ketel gehopt met Columbus voor bitterheid, en met Simcoe in de draaikolk en de drooghop tijdens de eerste fermentatie voor aroma.

cadeau /
proef­verpakking
doos
fles4 flessen12 flessen
€ 2,50€ 10€ 28

I.P.A.

India Pale Ale

Pale Ale | Alc. 6,6% Vol.

Met een zeer grote hoeveelheid hop langdurig gehopte India Pale Ale.

Meer over I.P.A.

Friekens I.P.A. is de olifant in de porseleinkast: aan dit smaakrijke bier is niets voorzichtig of subtiel. Het is een I.P.A. zoals het hoort, vol op de tong en in afdronk, hevig hoppig met een hoofdrol voor intens frisse citrusaroma’s.

Gebrouwen van Pilsner en München mout en gehopt met grote hoeveelheden Simcoe, Centennial, Citra en Amarillo. En dat proef je. Dit is geen bier voor weekhartigen.

cadeau /
proef­verpakking
doos
fles4 flessen12 flessen
€ 2,75€ 11€ 31

P.A.

Philosopher's Ale

Real Ale | Alc. 4% Vol.

Real Ale van een complexe mix van mout, tarwe, gerst en maïs. Vergist met Engels Ale-gist.

Meer over P.A.

Bier voor doordenkers: donker, maar helder van karakter, vol op de tong maar met een frisse afdronk, volmoutig maar lichtvoetig. Kastanjekleurig, met tonen van zwarte bes, donker fruit en een hint van koffie, maar toch fris en hoppig.

Friekens Philosopher’s Ale is een viermaal gehopte Real Ale van een complexe mix van mout, tarwe, geroosterde gerst en mais. Gehopt met Brewer’s Gold en Northern Brewer tijdens het maischen en twee keer in de ketel, en nog eens in de draaikolk met Mosaic. Vergist met Engels gist.

cadeau /
proef­verpakking
doos
fles4 flessen12 flessen
€ 2,50€ 10€ 28

B.S.

The Bright Side

Session Ale | Alc. 4,4% Vol.

Drie keer gehopte blonde Session Ale.

Meer over B.S.

Een vrolijke, luchthartige, stroblonde ale voor wie de zaken zorgeloos van de zonzij beziet.

Gebrouwen van Pilsner, Pale Ale en Cara mout, gehopt met Columbus, Bramling Cross en Fuggles, en gedrooghopt met Hallertau Blanc. Dit zorgt voor hinten van passievrucht, citrus, ananas, druif en sereh.

Licht zomerbier dat blij met de staart kwispelt, maar met intussen een stevig gespierde body.

cadeau /
proef­­verpakking
doos
fles4 flessen12 flessen
€ 2,50€ 10€ 28

B.A.S.

Bass Activated Saison

Saison | Alc. 5,5% Vol.

Saison van mout en spelt, geactiveerd met drum ‘n’ bass.

Meer over B.A.S.

Een ‘bas-geactiveerde’ Saison, waarbij het gist gedurende de eerste 72 uur van de fermentatie in beweging is gehouden door laagfrequente geluidsgolven.

Gebrouwen van Pilsner mout en spelt, gehopt met Brewers Gold, East Kent Goldings en Hallertau Blanc, verrijkt met gedroogde schil van Curaçao sinaasappelen en vergist met Belle Saison. Een klassieke Saison-’neus’, verfrissend, aangename citrus­tonen, een droge afdronk.

cadeau /
proef­verpakking
doos
fles4 flessen12 flessen
€ 2,50€ 10€ 28