za
25
jun

Tuinfeest

Bier & Buurt Festival
Noordoogst
Meteorenweg 280 | Tuindorp Oostzaan | Amsterdam-Noord
14:00 – 23:00
| vvk €12 | deur €15 | kinderen 6-18jr €6

Friekens Tuinfeest, voor het eerst georganiseerd in 2019, had dit jaar zijn vierde editie moeten beleven. Friekens Brouwerij is niettemin trots versie 2.0 van zijn eigen speciaalbierfestival aan te kondigen, op zaterdag 25 juni 2022.

Friekens Tuinfeest is niet zomaar het zoveelste bierfestival; naast ambachtelijk bier staan duurzaamheid, kleinschaligheid en gemoedelijkheid centraal. Het is een speciaalbierfestival vol groene ideeën, voor jong en oud!

Speciaal­­bier

Van 6 brouwerijen:
 

Brouwerij VandeStreek

Utrecht

De broers Sander en Ronald van de Streek brouwen moderne bieren en pakken alles aan met een ‘DIY’ mentaliteit. Hierbij zetten zij en hun groeiende team van biergekken de bierkwaliteit voorop. Ze willen zoveel mogelijk mensen hiervan laten genieten, want hun bier is gebrouwen om te drinken. Hun brouwerij is een speeltuin en ze zijn nog lang niet uitgespeeld!

Meer over VandeStreek

Brouwerij De Prael

Amsterdam

De Prael gelooft in betekenisvol werk. Met een groep getalenteerde collega’s, hun helden, werken ze aan hun eigen bier. De Prael biedt zo veel mogelijk werkplekken aan mensen die ergens anders lastig aan een baan komen. Geen dagbesteding of bezigheidstherapie maar gewoon stoer werk. Ze zijn trots op iedereen die hun bier schenkt en drinkt. Al sinds 2001.

Meer over De Prael

Brouwerij Egmond

Egmond aan de Hoef

In 2009 is het idee ontstaan om in Egmond biologische abdijbieren onder de naam Sancti Adalberti te gaan brouwen. Brouwerij Egmond’s missie is dat ze brouwen voor een betere wereld, om mensen te verbinden en hun passie te delen. Hun uitgangspunten zijn gebaseerd op het concept van “people, planet, profit”, waarbij de prioriteit ligt bij mens en milieu en financiële resultaten alleen noodzakelijk worden geacht voor de continuïteit.

Meer over Brouwerij Egmond

Brouwerij Homeland

Amsterdam

Op de oude Marinewerf in hartje Amsterdam geven de Homelanders als onafhankelijke en eigenzinnige avonturiers op een eigen manier invulling aan deze bijzondere locatie. Een plek waar ambacht, kwaliteit en smaaksensaties zijn gebald tot een reeks unieke bieren. Brouwerij Homeland is dit jaar flink in de prijzen gevallen bij onze deelname aan de Dutch Beer Challenge.

Meer over Homeland

Stadsbrouwhuis Broer & Zus

Beverwijk

Stadsbrouwhuis Broer en Zus heeft een proeflokaal in het hart van Beverwijk, en midden in het proeflokaal staat de brouwzaal van Broer & Zus. Hier worden niet alleen de 11 eigen bieren gebrouwen, maar ook huisbieren voor andere horeca en voor brouwers die niet zelf brouwen. Broer & Zus hecht grote waarde aan verantwoord ondernemen. De bierbostel wordt hergebruikt als voer voor koeien, er wordt slim omgegaan met water en voor de etikettering wordt samengewerkt met een sociale werkplaats.

Meer over Stadsbrouwhuis Broer & Zus

Friekens Brouwerij

Amsterdam Noord

Sid Benson brouwde al jaren smakelijke speciaalbieren op kleine schaal. Zijn brouwerij dankt de naam aan Villa Friekens, de gekraakte voormalige machinefabriek Kiekens aan de Landsmeerderdijk, waar de brouwerij voorheen gevestigd was. Tegenwoordig is de Friekens Brouwerij thuis op stadslandbouwproject Noordoogst en gastheer van het Tuinfeest, dat hier ook plaatsvindt.

Meer over Friekens

Speciale gasten:

James Brews

Amsterdam

De uit New York City getransplanteerde James Watts is een markante thuisbrouwer en een graag geziene gast op diverse bierfestivals. Met zijn tot biertap verbouwde Igloo-koelbox tapt hij zijn altijd bijzondere en bijzonder smaakrijke bieren, waarover hij ook smaakrijk weet te vertellen. Sid en James brouwden samen onlangs nog H.I.P.A., een ’Hazy’ of ’New England’ I.P.A., die James ook al eens brouwde als ’Hop Juice’.

De Bierkaai

Amsterdam

De Bierkaai is een Amsterdamse Brouwvereniging opgericht in 2015. De eerste en enige brouwvereniging in Amsterdam, voor bierliefhebbers, hobbybrouwers en brouwers uit het professionele circuit. Via de website vertellen ze wat ze doen en houden ze je op de hoogte van het laatste nieuws.

Op Friekens Tuinfeest gaat De Bierkaai ’live’ brouwen. Zo kan je van dichtbij zien hoe leuk brouwen is. Hoe lekker dat is zal niet meteen duidelijk zijn, dat duurt dan meestal nog een paar weken.

Meer over De Bierkaai

 

Lekker eten

Op Friekens Tuinfeest is er niet alleen lekker bier, maar ook lekker eten!

De Tuin van Eten

De Tuin van Eten is een vegetarisch afhaalrestaurant en catering met eigen moestuin gevestigd op NoordOogst. Op het Tuinfeest heerlijke mega-vegaburgers en vegan hete vleessie. Alles vers en homemade!

 

Live muziek

Niets zo lekker om een biertje bij weg te tikken als een moppie levendige muziek!

De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht

De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht is een kleurrijk Amsterdams straatorkest dat zich specialiseert in muziek uit vele werelddelen. Vol vuur zet de Liefdesnacht al ruim 39 jaar overal waar ze komt de boel op stelten. Een graag geziene gast op theaterdagen, feesten en partijen. Subtiel maar intensief aanwezig op festivals en manifestaties: van Bretagne tot Roemenië, van Groot-Brittannië tot Cuba, van Niet-naast-de-deur tot Tuindorp Oostzaan!

 

Milwaukee Wildmen

Milwaukee was ooit de bierhoofdstad van de Verenigde Staten, er kwamen klinkende merken als Schlitz, Pabst en Miller vandaan. Allemaal uilenzeik, dat bier, wat er, mede dankzij het al even slappe (Amerikaanse) Budweiser, voor zorgde dat er in de VS vanaf de jaren ’80 een levendige micro-brewery-scene ontstond, waar bier gebrouwen werd dat wél ergens naar smaakte. Dat doen we in Nederland de laatste jaren dunnetjes over, en dat komt natuurlijk weer door (…), (…) en (…), nou ja, die biermerken kent u vast wel.

Milwaukee is ook de stad waar de Milwaukee Wildmen níet vandaan komen. Zij komen gewoon (deels) uit Amsterdam-Noord. Maar ze zijn wél een begrip in de internationale psychobilly-scene, van Los Angeles tot Stockholm (en van Niet-naast-de-deur tot Tuindorp Oostzaan!).

Niet alleen Billy-buffs weten dit energieke trio te waarderen. Ook bij punks, metalheads en ander gespuis gooien ze hoge ogen. Want als geen ander weten ze de vibe van pure rock&roll, punk en psychobilly te mixen zonder daarbij te vervallen in clichématige 3 akkoorden pomprock. Puur, onversneden en compromisloos beuken de mannen, nog steeds in dezelfde samenstelling, er al meer dan 3 decennia op los.

Men zegt immers niet voor niets: ”Wildmen always deliver”!

 

The Burners

The Burners en Friekens gaan al een tijdje samen mee. The Burners waren er al toen Friekens Brouwerij nog maar een projectje uit Sid’s keuken was. The Burners waren er toen Friekens nog een echte plek was. Als Sid’s liefdesbaby, Paint ’n’ Beer, een huisband zou hebben, zou het The Burners zijn! (hoopt-ie)

Net als Friekens Bier zijn The Burners een straffe mix van rauwe energie en uitgesproken smaak, intense nuances en gelaagde ondertonen.

Breakbeats, songs, punkrock, noise en Dub. Maar vooral: originele muziek.

 

Voor de kindertjens

De kinderen hoeven zich niet te vervelen op het Tuinfeest, er is van alles voor ze te doen!

Voetjes van de vloer

Kinderzweefmolen

Hoofd in de wolken, beentjes in de lucht en zweven als een vogel!

Voetjes van de Vloer is een zweefmolen die speciaal voor kinderen is gebouwd; voor kinderen vanaf 2 tot en met 8 jaar.

Bij Voetjes van de Vloer doen de kinderen mee. Zweven is meer dan in een stoeltje zitten, zweven is een belevenis. Vooruit, achteruit, met de beentjes in de lucht…

Voetjes van de Vloer is een nostalgische kinderzweefmolen en is in 1965 gebouwd in Engeland. Stoer en stevig heeft hij de tijd doorstaan en draait nog steeds met gemak de kinderen rond. De schilderingen van vroeger hebben we behouden om de zweefmolen zo authentiek mogelijk te laten zijn.